IPL tretmani

IPL tehnologija-svjetlosna epilacija, najmoderniji način za trajno uklanjanje dlačica, kapilara, mrlja, akni i pomlađivanje (fotorejuvenacija), metoda se primjenjuje unazad 25 godina. Uređaj odašilje zraku energije koja se apsorbira u melaninu čime se oslobađa energija koja uništava folikul dlake. Svijetle dlake se ne mogu tretirati s obzirom da nemaju melanin.

Što je koža svijetlija a dlaka tamnija postižu se bolji rezultati. Stoga se savjetuje prije tretmana ne boraviti na suncu i ići u solarije jer tamnija koža upija više energije te su rezultati slabiji i veće šanse za razvoj nuspojava. Jedan od bitnih uvjeta je da se prije tretmana ne koriste sredstva za samotamnjenje i beta karoten. Nakon tretmana moguće je prolazno kraće crvenilo i peckanje.Svakako se savjetuje poslje tretmana izbjegavati sunce i koristiti zaštitna sredstva. Nakon tretmana dlake će dalje rasti no nakon 10 dana dolazi do njenog ispadanja. Iz razloga što sve dlake nisu u istoj fazi potrebno je tretman u više navrata ponoviti, obično 3-5 puta. Razmak između tretmana bi trebao iznositi 4-6 tjedana no tu treba voditi računa : o lokalizaciji jer nemaju sve dlake istu duljinu ciklusa, etničko porijeklo, dob i hormonalni status.

Teško je predvidjeti eventualni broj tretmana jer on jako varira zbog prije navedenih faktora uz još niz faktora : dubina folikula, karakteristike zrake, uređaj, ….Postoji manji postotak ljudi koji unatoč tome što spadaju u grupu koja bi trebala imati dobre rezultate slabo reagiraju zbog nepoznatih razloga. Nakon izvedenog broja potrebnih tretmana ne znači da na tretiranom mjestu dlake više neće rasti! Doći će nakon nekog vremena ponovno do izrasta dlaka, ali u znatno manjem postotku i biti će slabije tj. svijetlije ili tanje te se opet mogu tretirati.

Kod epilacije dlaka s laserima i IPL uređajima se ne može govoriti o trajnom uklanjanju dlaka nego o trajnom smanjenju broja dlaka. Veći broj tretmana vodi većem postotku smanjenja dlaka. Rezultati ovise o pacijentu, uređaju i osobi koja tretira. Epilacija laserima i IPL uređajima je velika pomoć ženama no sve i većem broju muškaraca koji se podvrgavaju tretmanima.